ZDROWO, SMACZNIE I ESTETYCZNE

Uczniowie z klasy V a tym razem przygotowywali desery.
Potrzeba jedzenia stanowi podstawę piramidy potrzeb człowieka. Nie jesteśmy w stanie funkcjonować bez dostarczania organizmowi elementów odżywczych, podobnie jak nie możemy egzystować bez oddychania. I podobnie, jak rozróżniamy zapachy przyjemne od uciążliwych, tak dywersyfikujemy posiłki pod względem przyjemności ich spożywania. Czy jednak chodzi jedynie o ich smak? Zastanówmy się nad tym, jak wygląd potraw wpływa na poziom naszej satysfakcji.
Znaczenie kwestii estetyki jest szczególnie dobrze widoczne w przypadku deserów. Tak naprawdę to właśnie one decydują o ogólnym wrażeniu, które wyniesiemy z pobytu w restauracji, czy też z biesiady w gronie rodziny lub przyjaciół. Deser to ukoronowanie posiłku, które w równej mierze może zniwelować niedociągnięcia potraw głównych, jak i zniweczyć wysiłek włożony w przygotowanie dań. To jego smak pozostanie z nami na długo po odejściu od stołu, to podczas jego wykonywania możemy uwolnić wodze fantazji i pokusić się o stworzenie niebanalnej i nietuzinkowej, również pod względem wizualnym, kompozycji.
Przedstawione na zdjęciach desery to : ciasteczka owsiane, ciasteczka sezamowe, torcik jogurtowo -porzeczkowy, placuszki parzone z jabłkami i owocami, naleśniki z owocami i jogurtem, przekąski z warzyw, porcje różnych owoców.
Beata Woś